gotuję... fotografuję... śpiewam... tańczę...

niedziela, 24 stycznia 2016

ostatni dzień z cyklu ZDROWIE NA TALERZU, przykładowe MENU :)

Przykładowe Menu
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE
OWSIANKA WASZA ULUBIONA
OBIAD
KREM PIECZARKOWY
  • gotujemy wywar warzywny
  • na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę i pieczarki, dodajemy je do wywaru i gotujemy jeszcze jakiś czas
  • miksujemy białe warzywa
    podajemy z makaronem, najlepiej domowej roboty
DESER
TRUFLE WŁASNEJ PRODUKJI
  • gotujemy odrobinę mleka z miodem i kakaem (musimy uzyskać konsystencję polewy)
  • dodajemy ulubione ziarna (np. sezam, siemię lniane, płatki owsiane, rodzynki, nasiona chia, jagody goi)
  • formujemy kuleczki i obtaczamy je w sezamie lub kokosie
    wkładamy na noc do lodówki
KOLACJA
KANAPKI WIOSENNE NA CIEMNYM PIECZYWIE

PRZEKĄSKI I NAPOJE
  • owoce świeże i suszone
  • soki wyciskane owocowe lub warzywne

  • orzechy, ziarna
  • herbata zielona
  • woda mineralna np. z cytryną, imbirem, miodem
  • kawa (z umiarem)

1 komentarz:

  1. Przejrzałam chyba wszystkie Twoje propozycje menu i z pewnością się nimi zainspiruję. Należę do osób, które szczególną wagę przykładają do tego aby posiłki były zrównoważone i pełnowartościowe.

    OdpowiedzUsuń