gotuję... fotografuję... śpiewam... tańczę...

środa, 6 stycznia 2016

JESTEM TYM, CO JEM!

Witajcie kochani w nowym roku :)
Wszędzie na tapecie jest teraz temat postanowień noworocznych.
A na górze listy królują hasła: dieta i schudnę!
Od kiedy pamiętam – temat bardzo mi bliski i bardzo frustrujący.
Bo wszelkie diety cud i nie cud zawsze działały tylko na chwilę.
Rozczarowanie słabymi efektami i wyrzuty sumienia za każdym drobnym grzeszkiem
zwykle były w pakiecie z męczarnią.
Dlatego ja już od jakiegoś czasu nie stosuję żadnej diety
a wiele zmian wprowadziłam jeszcze przed przełomem 2015/2016 :)
Zaczęłam po prostu zwracać uwagę na to, co jem i piję, na skład żywności.
Nazywa się to racjonalne odżywianie – bardzo ładna nazwa :)
Zaczęłam też szukać informacji, drążyć, zastanawiałam się co dodatkowo wprowadzić do codziennego menu a co kategorycznie odrzucić. No i mam z tego niezłą zabawę!
A że lubię nowinki i eksperymenty, to testuję nowe produkty, przepisy itd.
Oprócz zabawy jestem też zszokowana tym, jak producenci żywności robią nas w balona, na każdym kroku! Na szczęście mamy mnóstwo produktów, z których można korzystać do woli.
Nie są extra zdrowe, ale są mniejszym złem...
Przygotowałam dla Was przykładowe MENU na 7 dni.

Dziś dzień pierwszy, mam nadzieję, że skorzystacie :)
Poniżej przepisy na każde danie.
Przykładowe Menu
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE
OWSIANKA
  • mleko
  • płatki owsiane
  • sezam
  • miód
  • garść malin i borówek
Szklankę mleka podgrzewamy w garnuszku i dodajemy resztę składników według uznania tak, aby owsianka miała konsystencję papki.

OBIAD
PIECZONE WARZYWA Z DRESINGIEM CHRZANOWYM
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • jeden burak
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na cząstki, posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem z pestek winogron i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Najpierw w temperaturze 180 stopni, jak zmiękną to przez chwilę w temperaturze 200 stopni.
Dresing to jogurt naturalny wymieszany z chrzanem i odrobiną pieprzu świeżo mielonego.

DESER
KASZA JAGLANA Z MANDARYNKĄ I FIGĄ
  • kasza jaglana
  • mandarynka
  • 2 figi suszone
  • sezam
  • cynamon
  • syrop klonowy do polania
Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w dwóch szklankach wody z odrobiną soli. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy odrobiną syropu klonowego.

KOLACJA
MAKARON RAZOWY Z WARZYWAMI
  • makaron razowy (2 garście)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 różyczki brokuła
  • sól, pieprz i chilli do posypania
Warzywa kroimy w kostkę i razem z makaronem gotujemy w jednym garnku w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu oprószamy pieprzem i płatkami chilli.

PRZEKĄSKI I NAPOJE
  • owoce świeże i suszone
  • soki wyciskane owocowe lub warzywne
  • orzechy, ziarna
  • herbata zielona
  • woda mineralna np. z cytryną, imbirem, miodem
  • kawa (z umiarem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz